Jari Tomppo - Spartathlon 2014

Jari Tomppo: Vinkkejä ensimmäiseen ultrajuoksuun

Esitettiin HUR:in kilpailunjohdon taholta  toivomus, että kokeneemmat ultrailijat muistelisivat ensimmäistä ultraansa ja antaisivat vinkkejä ensikertalaisille.

Ensimmäinen, virallinen ja loppuun saakka juostu ultrajuoksuni oli 6 h juoksu Hiekkaharjun urheilukentällä toukokuussa 2004. Sitä ennen olin juossut muutaman kotirataultran ja käynyt saman vuoden huhtikuussa Tukholmassa keskeyttämässä Ursvik Ultra -polkujuoksussa (seuraavan vuoden huhtikuussa kävin korjaamassa tämän vahingon sijoittuen kolmanneksi).

Mainittu toukokuinen lauantai vuonna 2004 sattui olemaan kyseisen vuoden ensimmäinen hellepäivä ja urheilukentällä ei pahemmin ole varjoa, joten pahoin kärähtäneen niskan ja käsivarsien (aurinkovoidetta? toukokuussa? älä naurata) lisäksi sain viimeisillä tunneilla nauttia siihenastisen elämäni pahimmista pohjekrampeista. (Suolaa? Juoksukilpailun aikana? Kaikkea sitä saakin kuulla, onhan urheilujuomassa suolaa).

Syyskuun puolivälissä ei helteestä liene riskiä, mutta suolansaantiin kannattaa silti kiinnittää huomiota. Muutama merisuolarae suuhun kerran pari tunnissa ei ainakaan haittaa. Mikäli haluat tietää tarkasti nautitun suolamäärän voit käyttää apteekista tai joistakin urheiluravinteita myyvistä liikkeistä saatavia suola- tai elektrolyyttitabletteja.

Nestettä on syytä nauttia tasaisesti alusta lähtien pieninä annoksina noin 0,5 – 0,8 litraa tunnissa. Nautittavan nesteen hiilihydraattipitoisuus olisi hyvä olla noin 6-8%, mutta on erittäin yksilöllistä, kuinka vahvaa juomaa elimistö pystyy suorituksen aikana käsittelemään. Jos juot 0,6 litraa 8% juomaa tunnissa tulee siitä hiilareita 48 grammaa. Kilpailun aikainen hiilihydraattien määrä olisi hyvä olla noin 1 g / h / paino-kg, esim. 70 kg painavalla juoksijalla siis 70 g/h.  Hiilareita saa helposti ilmeytyvässä muodossa esim. energiageeleistä, hunajasta, banaaneista, kuivahedelmistä ym.

6 h pystyy todennäköisesti juoksemaan ilman kiinteää ravintoa, nesteillä ja geeleillä (jos vaan vatsa sitä sietää). 12 h kilpailussa voi ottaa ehkä kerran tunnissa jotain kiinteämpääkin (banaani, kuivahedelmät, rusinat), mutta kannattaa etukäteen pitkillä lenkeillä testata mikä tuntuisi imeytyvän ja maistuvan. Liiallista energian tankkaamista kilpailun aikana kannattaa välttää, sillä se voi johtaa pahoihin vatsaongelmiin.

HUR:in järjestäjät ovat itsekin ultrajuoksijoita, joten huoltopöydällä on varmasti hyvin tarjolla hyväksi todettua juotavaa ja syötävää koko kilpailun ajan. Omia eväitä voi tietenkin varata mukaan, mikäli ehdottomasti haluaa jotakin tiettyä juomaa tai syömistä.

Kilpailussa käytettävien varusteiden on syytä olla etukäteen hyvin testattuja ja sisäänajettuja, joten mikäli harkitset esim. uusien kenkien hankkimista HUR:a ajatellen niin nyt on viimeiset hetket tehdä varustehankintoja. Kannattaa huomioida, että jalkaterät ja varpat todennäköisesti turpoavat kilpailun loppuvaiheissa jonkun verran, joten kenkien on syytä olla ainakin 0,5 – 1 numeroa isommat kuin normaalisti käytät.

Vaihtovaatteiden ym. tarve riippuu olosuhteista, mutta periaatteessa 6 h tai 12 h kilpailun aikana ei tarvetta varusteidenvaihtoon pitäisi olla. Poikkeuksena tilanne, jossa sataa koko kilpailun ajan rankasti tai sää kylmenee / lämpenee hyvin nopeasti.

Mikäli on tarvetta omille eväille tai varusteidenvaihdolle niin henkilökohtaisesta huoltajasta on huomattavasti apua, mutta myös järjestävän organisaation edustajat varmasti auttavat tarvittaessa.

JARI TOMPPO

Vastaa